COMUNICATE DE PRESA
„Doamnelor, nu mai sunteți singure!” – Asociația Women for a Better Society a organizat evenimentul „STOP abuzului asupra femeilor” – Un apel la acțiune pentru protejarea și susținerea femeilor din România.
Women for a Better Society, organizație non-guvernamentală care militează pentru promovarea drepturilor femeilor și a egalității de șanse în societatea românească, a reunit în data de 26 septembrie peste 100 de femei, printre care voci puternice din politică, societatea civilă și comunități locale, într-un eveniment de impact care a adus în prim-plan necesitatea de a pune capăt abuzurilor asupra femeilor. Am fost onorați să fim alături de oameni extraordinari care și-au asumat o misiune comună: să spună STOP violenței împotriva femeilor și să schimbe destine.
Ana Maria Pătru, președinta asociației și co-organizator al acestui proiect, a subliniat rolul crucial al politicului și al societății civile în combaterea violenței împotriva femeilor: „Nu ne putem permite să rămânem pasivi. Fiecare femeie care suferă din cauza abuzului este un semnal de alarmă pentru noi toți. Asociația Women for a Better Society își asumă misiunea de a transforma inițiativele în acțiuni concrete. Vom lupta pentru ca aceste femei să fie auzite și protejate. Acesta nu este doar un eveniment, ci un angajament ferm pentru schimbare.”
Evenimentul a fost moderat cu eleganță și empatie de către Alina Ilioi, care, prin profesionalismul și căldura sa, a creat un spațiu deschis și sigur pentru discuții profunde și autentice.
După ce am ascultat cu emoție și admirație poveștile puternice ale femeilor care au învins abuzurile și ne-au arătat ce înseamnă să lupți și să câștigi în ciuda dificultăților, a urmat o sesiune profundă de discuții cu invitați de marcă din sfera politică:
- Laura Vicol, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, a subliniat rolul legilor în protejarea victimelor și în combaterea abuzurilor.
- Anca Costin Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, a evidențiat nevoia de măsuri eficiente și concrete pentru sprijinul femeilor.
- Mara Calista, deputat în Parlamentul României, a prezentat inițiativele legislative care vizează protecția și drepturile femeilor.
De asemenea, personalități din mediul public, precum Adriana Săftoiu, Mirela Retegan și Oana Roman, au împărtășit din experiențele lor și au subliniat necesitatea implicării active a societății civile în sprijinirea femeilor aflate în situații de vulnerabilitate.
Un moment important al evenimentului l-a constituit lansarea oficială a Ghidului de sprijin pentru femeile aflate în dificultate, un proiect vital inițiat de Asociația Women for a Better Society. Ana Maria Pătru a vorbit despre acest ghid ca despre un pas decisiv în sprijinul femeilor care se confruntă cu violența și pe care îl pot regăsi pe paginile oficiale ale asociației.
În cadrul discuțiilor, s-au abordat provocările majore în transformarea inițiativelor legislative în legi eficiente, dar și eforturile necesare pentru implementarea unor soluții durabile.
Ana Maria Pătru a subliniat în încheiere mesajul central al serii: „Schimbarea începe aici și acum. Fiecare femeie trebuie să se simtă în siguranță, protejată și susținută. Împreună, politicul, societatea civilă și cetățenii pot crea un viitor în care abuzul să nu mai fie tolerat.”
Evenimentul a fost o dovadă clară a angajamentului ferm pe care Women for a Better Society și l-a asumat pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor, demonstrând că solidaritatea și acțiunile colective pot genera schimbări reale. Asociația mulțumește tuturor celor prezenți și invită pe toți cei care doresc să se alăture acestei lupte să fie parte din soluție.
Camera Deputaţilor să dezbată şi să voteze rapid proiectul de lege prin care partidele vor primi subvenții doar dacă pe listele pentru alegerile locale și parlamentare sunt cel puțin 30% femei
Women for a Better Society, organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse în societatea românească, salută adoptarea, chiar şi tacită, a unui amendament la legea privind finanţarea formaţiunilor politice din România care prevede că partidele vor primi subvenții doar dacă pe listele pentru alegerile locale și parlamentare sunt cel puțin 30% femei. Ar fi fost de dorit un vot explicit în urma unei dezbateri parlamentare consistente, dar, chiar şi în această situaţie, este bine că propunerea a trecut de prima cameră sesizată (Senatul). În acest context, se creează oportunitatea ca, în urma unui vot în până la 1 octombrie în Camera Deputaţilor, această lege să poată produce efecte începând cu alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
„Eu mă bucur că acest proiect, născut în urma Conferinței <<Femei în politică pentru o societate mai bună>> organizate de noi în 25 martie a.c., a fost adoptat de Senat. Le mulţumesc doamnelor care au înţeles că nu sunt relevante liniile de demarcaţie politică şi au susţinut schimbarea legislaţiei: Laura Vicol, Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Gabriela Firea etc. Sper că se vor mobiliza toate la Camera Deputaţilor pentru a vedea că legea produce efecte la parlamentarele din 1 Decembrie. Este important ca Puterea să nu blocheze proiectul la Camera Deputaţilor şi să avem un vot exprimat în următoarele săptămâni. Declarativ, liderii tuturor partidelor susţin că sunt de acord cu un procent mai mare de femei pe listele de partid, dar trebuie ca aceste angajamente să fie transpuse în realitate. Or, noi am văzut la alegerile locale din 9 iunie a.c. că doar 6,5% dintre primari sunt doamne şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedinta ONG-ului Women for a Better Society.
Aşa cum se poate uşor observa şi din statisticile rezultate după alegerile locale, dar şi din istoricul reprezentării femeilor la nivel parlamentar, în absenţa unor acte normative care să genereze anumite forme de încurajare directă sau indirectă a unor cote de gen, sistemul politic patriarhal va încerca păstrarea statu quo-ului. De altfel, este îngrijorătoare absenţa din dezbaterea publică a acestei teme a încurajării accesului femeilor la funcţii de reprezentare politică. România se clasează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește indicele egalității de gen, cu un punctaj de 56,1 din 100 conform Indicelui Egalității de Gen 2023 realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE). Scorul este cu 14,1 puncte mai mic decât cel al UE şi problema acut identificată ţine de accesul la funcţii de Putere.
„Când ai doar 17% din Parlament format din doamne şi doar şase doamne în funcţii ministeriale, este clar că nu se poate vorbi de egalitate pe acest palier politic. În acest context este important de văzut şi experienţa recentă în plan european. Vedem că nodul gordian al Comisarului european din partea României a fost desfăcut abia în momentul în care Premierul a propus o doamnă pentru respectiva funcţie. Poate, totuşi, decidenţii de la vârful partidelor politice realizează că ne aflăm în anul 2024 şi modifică legislaţia în aşa fel încât femeile chiar să fie încurajate să se implice. M-ar bucura foarte mult dacă măcar candidaţii la prezidenţiale şi-ar declara susţinerea pentru acest proiect care modifică și completează articolul 18 din Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. De altfel, la nivelul Women for a Better Society, lucrăm la un memorandum pe care ne-am dori să-l semneze toţi candidaţii la prezidenţiale pentru viitorul ciclu electoral”, a concluzionat Ana Maria Pătru.
Accesând link-ul următor, aveţi acces la înregistrarea Conferinței „Femei în politică pentru o societate mai bună” organizate la Parlamentul Românie în 25 martie 2024, acolo unde s-au pus bazele acestei colaborări politice transpartinice pentru promovarea acestei legislaţii privind prezenţa a minimum 30% femei pe listele electorale.
https://www.facebook.com/SenatulRomaniei/videos/410560298245993/
Subreprezentare cronică a femeilor la nivelul administraţiilor locale.
Doar 6,5% dintre primari şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei
Women for a Better Society, organizaţie non-guvernamentală care militează pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse în societatea românească, a făcut o analiză privind rezultatul alegerilor locale din 9 iunie a cărei concluzie este că epoca patriarhatului din administraţia publică locală din România este departe de a fi apusă. Conform datelor oficiale, reprezentarea doamnelor la nivelul primăriilor şi consiliilor locale este la un nivel foarte scăzut. Astfel, doar 207 femei au fost alese pentru a conduce administraţiile locale (reprezentând 6,51% din totalul celor 3.179 de primari) şi doar 3.606 femei au devenit consiliere locale (reprezentând 9,01% din totalul celor 40.022 mandate de consilieri locali).
Judeţele cu cele mai multe femei alese la nivel local sunt Dolj (10 primăriţe şi 165 de consiliere locale) şi Bacău (8 primăriţe şi 157 de consiliere locale). Judeţele cu cele mai puţine doamne alese sunt Bistriţa – Năsăud (nicio primăriţă şi doar 36 de consiliere locale) şi Giurgiu (o primăriţă şi 28 de consiliere locale.
„Aceste cifre despre care nu vorbeşte niciun partid politic din România arată că, de fapt, politica a rămas un teren aproape exclusiv al bărbaţilor. Aşteptarea ar fi fost ca măcar în eşaloanele doi şi trei ale administraţiilor publice locale să se regăsească mai multe femei. Vedem însă că situaţia este mult mai rea decât la nivel parlamentar, acolo unde reprezentarea este de aproximativ 18%. Situaţia denotă şi ipocrizia liderilor de partide de la noi care s-au împăunat cu promovarea femeilor pentru a închide gura presei şi societăţii civile, când a venit vorbit însă de a le pune pe liste uitând de promisiunile făcute. Acest lucru se vede din faptul că toate partidele au propus doar 1.200 de femei candidate pentru funcţia de primar. Ce nu înţeleg ei este că se creează o problemă şi din perspectiva faptului că se micşorează foarte mult baza de selecţie pentru funcţii de mai mare reprezentare. Nu degeaba Indicele Egalității de Gen 2023 realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) ne plasează pe ultimul loc în UE. Şi problema cea mai mare ţine de accesul la funcţii de Putere”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedinta ONG-ului Women for a Better Society.
Actuala Putere a blocat în Parlament mai multe proiecte de legecare ar avea ca scop încurajarea promovării femeilor pe locuri eligibile pe listele de partid în perspectiva alegerilor parlamentare stabilite pentru 1 Decembrie. Aşa cum se poate uşor observa şi din statisticile rezultate după alegerile locale, dar şi din istoricul reprezentării femeilor la nivel parlamentar, în absenţa unor acte normative care să genereze anumite forme de încurajare directă sau indirectă a unor cote de gen, sistemul politic patriarhal va încerca păstrarea statu quo-ului. Women for a Better Society solicită partidelor politice parlamentare deblocarea iniţiativelor legislative privind prezenţa a minimum 30% dintre femei pe locuri eligibile şi blocarea fondurilor publice pentru partidele care nu îndeplinesc această condiţie.
„Dacă nu se creează o masă critică în stare să pună presiune pentru scoaterea din sertare a acestor legi, care să fie adoptate şi promulgate între timp, riscăm să existe un recul când vine vorba şi de reprezentarea la nivel parlamentar în această iarnă. Este clar că la nivelul conducerii partidelor mari nu se doreşte o astfel de discuţie, dar având în vedere că, poate cu excepţia UDMR, toţi preşedinţii partidelor parlamentare urmează să candideze şi pentru principala funcţie în stat, societatea civilă ar trebui să pună presiune pentru asumarea unei discuţii oneste. Ideal ar fi ca aceste legi măcar să fie dezbătute şi votate. Mizez că şi doamnele care fac astăzi politică şi sunt în Parlament vor vrea la rându-le promovarea acestor acte normative şi se vor ralia cauzei pe care încercăm să o promovăm”, a concluzionat Ana Maria Pătru.